Kan man äta ägg när man äter antiinflammatoriskt? Och hur är det med spenat?
– Kan man äta ägg eller inte när man äter antiinflammatoriskt? – Hur är det med tomat och spenat? – Ska man inte undvika allt med oxalater? …Och nattskuggeväxter som aubergine och potatis, är det OK att äta när man äter antiinflammatoriskt?
De här frågorna får jag löpande hela tiden så jag fortsätter att försöka förtydliga. I stort sett är svaret att det beror på vilken grad av antiinflammatoriskt man behöver! En anledning till att råder så mycket förvirring kring antiinflammatorisk kost är att det finns flera nivåer. Man börjar alltså med steg 1 – har man ändå obalanser och mår inte bättre trots att man ”äter bra”; fortsätter man med steg 2, 3, 4… osv. tills att man upplever förbättring.
– Vad har du för erfarenheter? Vad har du provat och med vilken effekt? Berätta gärna i kommentarer!
Olika steg av antiinflammatoriskt (förenklat)
- Steg 1: uteslut skräp, tillsatser, socker, processad mat. D.v.s. laga mat hemma från grunden av bra råvaror och sluta med socker och godis. Detta räcker för många som bara generellt vill må bättre. Det här steget innebär också att man får koll på bra balans av kolhydrater, protein och fett med högt näringsvärde. Att man t.ex. äter rätt sorts fetter, stor andel fibrer, mat med högt näringsinnehåll osv.
- Steg 2: uteslut gluten
- Steg 3: uteslut mejeri
- Steg 4: uteslut alla sädesslag, även glutenfria och ät alltså mer likt paleo
- Steg 5: Testa överkänslighet själv genom att eliminera de vanligaste födoämnes-allergenerna under helst 12 veckor – dessa är mjölprotein (uteslut från både ko, får och get), gluten, vetestärkelse, havre, jäst, ägg, majs, soja och jordnötter. Återinför dem sedan en och en för att se om de orsakar symptom.
- Steg 6: prova AIP Läs mer…
- Steg 7: uteslut oxalater Läs mer…
- Steg 8: ta hjälp eller ännu mer hjälp om du inte redan gjort det!*
OBS! De flesta kan stanna på steg 3 enl. min erfarenhet och uppleva revolutionerande hälso-förbättringar (om man har koll på det man äter också, inte bara det man inte äter). Jag jobbar främst med de första stegen av antiinflammatorisk kost/elimineringskost (till steg 4). Jag tar även in flera läkande principer än bara generellt antiinflammatoriskt när jag tänker kost/hälsa: läs inlägget –Vad är ren och läkande mat?.
*Stegen ovan förutsätter såklart att man tar hjälp av sjukvård och alternativ vård när man behöver. Alt. kan vara näringsterapeut, funktionsmedicinsk läkare, Ayurvedisk läkare (inte hälsorådgivare) och TCM-läkare och även kostrådgivare. Hjälp och råd kan man ta i vilket steg som helst och man behöver inte vänta. Att direkt ta hjälp av t.ex. näringsterapeut är bara bra. Tänk också på att skilja på sjukvård och friskvård. Man bör alltid vara i kontakt med sjukvården om man har sjukdomssymtom oavsett vilka metoder man provar själv eller i samrådan med alt. vård.