Q/A - Är Kursen och medlemskapet "kom igång med ren och läkande mat” rätt för dig?
Ett utförligt inlägg om onlinekursen och medlemsskapet Ren och läkande mat. Här kommer svar på vanliga frågor och andra beskrivningar som de flesta undrar över innan de bokar…
“Jag är så nöjd att jag deltog i 21 dagar ren och läkande mat. God mat, mycket mat, inspirerande mat. Jag är mindre svullen runt magen, har mindre ont i mina leder, och ser piggare och slätare ut i ansiktet.
“ /Nina. A.
Vad går medlemskapet ren och läkande mat ut på?
Medlemsskapet “Kom igång med ren och läkande mat” går ut på att ge deltagaren inte bara goda och nyttiga recept utan också verktygen som behövs så att omställningen blir beständig! Riktlinjerna ger dig ren, hemlagad mat efter läkande principer; d.vs. maten är:
- antiinflammatorisk
- blodsockerbalanserande
- näringsrik
- balanserande för tarmfloran
- hormonreglerande
Med kostprogrammet som hjälp kan man utforska vilken nivå av hälsa som är möjlig för en själv. Det vill säga vilken kost man själv, individuellt, mår bra av. Alla är nämligen olika enligt mig och har olika förutsättningar.
Syftet med kursen som inkluderas i medlemskapet är bland annat att ställa saker och ting till rätta för de som kanske har krånglat till sambanden mellan kost, njutning, smak och hälsa. Det är även ett kostprogram för de som är precis i början av att gå över till en ren och läkande kost, eller för de som vill ha inspiration till ett hälsosammare liv.
Jag vill förmedla att äta rätt är lätt – när man väl fått bollen i rullning. Att äta bra och hälsosamt ska inte gå ut på att räkna i tabeller och jaga kalorier eller gifter. Vanliga människor behöver lätt och snabb förstå varför de ska äta på ett visst sätt och sedan hur det ska gå till för just dem.
“Jag gick med för att jag en tid hade funderat på att sluta med mjölkprodukter och socker, glutenfritt åt jag redan. Anledningen var att jag har hypotyreos och har haft besvär de senaste tre åren, sus i huvudet, dimmig i ögonen, nedstämd, trött och kände mig allmänt sjuk. Efter en vecka försvann nästan alla symtom och jag känner mig mycket piggare. Har energi kvar när jag kommer hem från jobbet! Konceptet är lätt att följa och det finns många recept att välja på." /Medlem
– Varför glutenfritt och mjölkfritt?
Riktlinjerna är designade för att ge din kropp chans att äta så rent och utrensande som möjligt inom ramarna för en helt normal vardagskost. Det vill säga du äter rejäl, lagad mat som samtidigt främjar kroppens självläkning och utrensning.
Gluten, vetestärklelse, mjölkprotein och socker är av olika skäl störande element i vår kost (inflamationsdrivande, allergiframkallande, störande för frisk mage/tarm o.s.v.) och när vi utesluter dem under en period kan vi upptäcka den nivå av hälsa som är möjlig för oss. Du har på så sätt chansen att upptäcka om du mår bättre av att utsluta både gluten och mjölk eller om det kanske bara är mjölken som är boven i dramat för just din oroliga mage.
Det som främst händer när vi slutar äta gluten och mjölkprotein är att tarmslemhinnan mår bättre. Många, långt fler än de som har celiaki eller mätbar överkänslighet, märker ganska snart att glutenfri och mjölkfri kost ger mer energi och bättre sömn. Andra effekter är ofta klarare tankar, färre infektioner, smidigare leder, bättre hy, färre sjukdomar generellt och mindre svullen och uppblåst mage. När inflammation dämpas i kroppen fungerar även hormonsystemet bättre.
– Varför sockerfritt?
Vitt socker har ingen ett fysiologiskt behov av att äta. Det är heller inte skadligt att äta socker i sig – men de flesta av oss blir lätt beroende och vi har inte kontroll över vårt intag.
Det finns massor med forskning som visar att för mycket socker skapar inflammationer i kroppen. Symtom av inflammationer kan vara ledvärk, muskelvärk, magont och huvudvärk, kronisk förkylning eller problem med bihålor, eksem, åderförkalkning, allergier, astma, Alzheimers, Parkinson, reumatism, ulcerös kolit, Crohns sjukdom, diabetes 1, cancer, hjärt-och kärlsjukdomar, och många fler svåra sjukdomar.
Läs mer om inflammation och kosten här…
Genom att vi låter det söta vi äter komma från sött i naturlig form, t.ex. frukt, bär och torkad frukt i begränsad mängd så kan vår hjärna anpassa sig till ett mer balanserat intag och vi triggas inte lika lätt. Våra blodsockernivåer hålls stabila vilket leder till jämt humör, bättre sömn och mer pålitliga hungerskänslor.
Läs mer om socker och alternativ sötning här…
Riktlinjer vi följer under programmet
Uteslut
- Vitt socker.
- Brunt socker.
- Inlagd fisk, på grund av sockerinnehåll och eventuella tillsatser.
- Drick citronvatten till frukost istället för juicer. Ät hela frukter.
- Korvar, charkuterier och gravad lax (all annan lax går bra).
- Mjölkprodukter, även från get och får, under minst tre veckor. Viktigt: Det går inte bra med laktosfria komjölksprodukter.
- Vetestärkelse och gluten, under minst tre veckor.
- Snabba kolhydrater, till exempel vitt ris, potatis och chips.
- Ej ekologisk soja – ekologisk soja kan vara okej för många och är då ett mycket bra livsmedel. Har du tarmsjukdomar eller mage-tarmsyndrom kan du prova med att utesluta sojaprodukter helt och upptäcka att du mår bättre.
- Margarin, solrosolja, majsolja och annan raffinerad olja.
- Färdiga salladsdressingar, bredbara pålägg såsom kaviar och leverpastej.
- Alkohol, under tre veckor.
Begränsa
- Kaffe och koffeinhaltiga drycker (svart te) under tre veckor. 1-2 koppar per dag kan vara okej beroende på person.
- Torkad frukt, honung, agave och annan alternativ sötning.
- Fläsk. Undvik gärna fläsk helt under en period. Det gör inget att äta lite när man blir bjuden.
Detta äter vi (i korta drag)
- Vatten (minst 1,5 liter per dag)
- Grönsaker
- Rotfrukter, sötpotatis
- Bär
- Frukter
- Örter
- Kryddor
- Råris (alla färger), quinoa, bovete
- Bönor, linser
- Kokosmjölk
- Nötter, frön
- Grönsaksjuicer
- Örtteer, grönt te
- Kokosolja, olivolja, avokadoolja, rapsolja, linfröolja, valnötsolja, sesamolja (i de flesta fall kallpressad)
- Glutenfri fullkornspasta utan vetestärkelse, till exempel rårispasta, bovetepasta, bönpasta
- Glutenfria mjöler: bovete, teff, rårismjöl, rismjöl, amarant, durra, quinoamjöl, kikärtsmjöl.
- Om man själv väljer: Kött (ekologisk nöt, vilt, lamm, fågel. Fisk. Skaldjur. Ägg.
– Går man ned i vikt?
De allra flesta (som vill göra det när de deltar) går ned i vikt! Det sker av sig själv med bra rutiner och mat av bra råvaror. Men det här är inte en bantningskur utan fullvärdig kost för hälsa i balans – inklusive vikt i balans. När vi ger vår kropp de råvaror den behöver för att balansera, återhämta och rensa ut så sköter den resten av sig själv.
Vi uppnår hälsa genom att visa omsorg om kroppen och tillgodose våra egentliga behov i rätt turordning. Det betyder att om du t.ex. har ett stort behov av återhämtning så kanske kroppen inte till en början reagerar med snabb viktnedgång. Då är det viktigt att inte stressa kroppen genom att kanske äta väldigt lite utan fortsätta med programmet under längre tid. Det här är alltså inte ett program för snabb viktnedgång utan för en hållbar hälsosam livsstil.
Programmet har en holistisk vinkel och i min kostrådgivning rekommenderar jag sällan att t.ex. räkna kalorier för att gå ned i vikt. Man får i sig ca 2000 kcal per dag om man följer programmet vilket är ett normalintag för en vuxen kvinna. Om du behöver något mer eller mindre så anpassar du det själv. Vi kommer att ta upp ämnen som känslomässig hunger, sug och cravings, beroende och stress. Programmet kommer hjälpa dig känna in din magkänsla och sin subjektiva upplevelse av vad egentligt välbefinnande är.
– Är kosten hormonbalanserande?
Ja. En hormonreglerande kost anses utgöras av en proteinrik kost, d.v.s: 40 % kolhydrater, 30 % protein och 30 % fett men den exakta procentfördelningen är inte jätteviktig. Det viktiga är principerna som gör att kosten är blodsockerbalanserande, att den innehåller fett av bra kvalitet, mycket näring och fiberrika kolhydrater och grönsaker. Vi lär oss att hitta vår egen balans under programmet. Läs mer om att äta för hormonbalans här…
– Är det samma som antiinflammatorisk kost
Ja, kosten är antiinflammatorisk men den är inte samma som t.ex. AIP. Jag jobbar främst med de första stegen av antiinflammatorisk kost/elimineringskost som också är ett hållbart och varierat sätt att fortsätta äta på i princip resten av livet. D.v.s. uteslut skräp, gluten, mjölk och socker – och ät näringsrikt och balanserat av annat nyttigt. Jag tar även in flera läkande principer än bara generellt antiinflammatoriskt när jag tänker kost/hälsa tex. äta för blodsockerbalans, hormonhälsa osv: läs inlägget ”vad är ren och läkande mat?”.
Läs även: Vad är skillnaden mellan AIP, antiinflammatorisk kost och IFD?
– Måste man äta vegan för att äta ren och läkande mat?
Nej. Välj själv om du äter vegan under perioden eller om du äter fisk, ägg, kött osv. Oavsett inriktning (vegan eller ej) så är maten du kommer äta grönsaksbaserad och har effekten att vara hormonreglerande, inflammationsdämpande, blodsockerbalanserande och främjar god tarmflora.
– Varför välja en grönsaksbaserad kost?
Att våra kroppar är försurade i varierande grad är i princip mer regel än undantag i västvärlden. När vi övergår till en mer grönsaksbaserad kost, fri från snabba kolhydrater och för mycket socker, när vi begränsar mängden mjölkprodukter, fläsk och rött kött, övergår vi automatiskt till en kost som är mer basbildande.
Grundprincipen är att särskilt grönsaker, frukt och bär fungerar basbildande i kroppen medan mycket annan föda skapar en sur reaktion. Olika livsmedel är alltså antingen syra- eller basbildande, men ett surt livsmedel behöver inte nödvändigtvis vara syrabildande. Till exempel är all citrusfrukt syrlig i smaken, men basbildande i kroppen (det vill säga balanserande och bra att äta för de allra flesta). Läs mer här…
Med ”clean food” menar man oftast mat utan tillsatser och som inte blivit processad. Dessutom undviker man GMO-mat, gluten, vete, mjölkprotein och vitt socker. Man försöker även välja ekologiskt i så stor utsträckning som möjligt. ”Clean vegan” betyder att man också undviker alla animaliska livsmedel så som kött, fisk, ägg och mejeri.
– Hur skiljer sig ren och läkande mat från “Paleo” eller stenålderskost?
Enligt riktlinjerna för onlineprogrammet äter man, precis som när man följer riktlinjerna för paleo, mjölkfritt, glutenfritt, sockerfritt och mycket grönsaker. Men riktlinjerna i mitt program inkluderar också baljväxter, råris och andra glutenfria fullkornsgryn och sädesslag, vilket utesluts enligt paleo.
– Är det tidskrävande att följa kosten?
Det beror väldigt mycket på dig själv. Det beror på vad du redan har för kunskaper om matlagning och rutiner i köket, på hur det ser ut hemma hos dig i skafferi och kylskåp osv osv… Men svaret är ungefär så här att ja, i början krävs det att du sätter av en del tid. Men när du väl kommit igång kan du själv effektivisera kosten genom att veckohandla, planera för matlåda, frysa in osv osv. Man måste inte följa ett strikt schema utan man kan välja de rätter som känns enkla och snabba för en själv.
Det är självklart mer tidskrävande att laga mat från grunden och det kräver tid att lära sig något nytt. Men följer du programmet och sätter av tid i början så kommer det att betala sig senare….
Sammanfattning av kosten ren och läkande mat
- blodsockerbalanserande
- inflamationsdämpande
- hormonreglerande
- stabiliserande för tarmfloran
- utrensande, renande (detox)
- basbildande
- proteinrik
- möjlig att göra helt sojafri
- glutenfri, vetefri, mjölkfri, sockerfri
- ursprungliga rena råvaror
- grönsaker, frukt eller bär inkluderas i varje måltid
- ekologiskt när man kan
- undvik tillsatser
- GMO-fritt
- Begränsat med ren stärkelse och snabba kolhydrater, välj oftare långsamma kolhydrater
- sockerfritt
- fett av bra kvalitet
Det här lär vi oss om under programmet
- fördelar med att äta mer grönsaker
- näringslära för hälsosam kosthållning
- näringslära för vegetariskt och vegansk mat (om man vill)
- mer om sambandet mat och känslor
- vad som menas med matberoende och hur vi bryter det
- extra om veganska proteinkällor
- extra om allergena livsmedel så som gluten, mjölkprotein, soja och ägg
- hur man kombinerar en fullvärdig vegetarisk och vegansk måltid
- tips hur du sparar pengar på hälsosam mat.
- Vad händer i kroppen