Är det dina programmeringar eller din intuition som styr dina val?
Det här området är kanske det jag tycker är mest spännande av allt med mitt jobb; att utforska undermedvetna programmeringar och intuition kring mat, kroppsuppfattning och hur det hänger ihop med våra känslor. Det är enormt givande att hjälpa andra komma i kontakt med sin egen inre ”guide” och vägvisare.
- Upplever du att du “sitter fast” eller misslyckas gång på gång med satsningar på hälsan?
- Har du länge kämpat med ett specifikt område så som kroppsuppfattning, relationen till mat, självkänsla, relationer, pengar, arbete, beroenden, stress osv?
- Har du haft svårt att komma igång med att bryta vanor, mår generellt dåligt eller vill resa dig ur stagnation/depression?
När vi är i djup kontakt med våra sinnen så kan vi faktiskt ”känna” hur viss mat eller vissa aktiviteter påverkar oss. Vi känner kanske av att man får lätt, knappt igenkännlig hjärtklappning efter ett glas mjölk eller att vi på något sätt blir mer irriterade av rött kött och att kinderna ibland hettar av mandel osv… Kroppen ger alltid respons på allt i omgivningen och allt vi stoppar i oss. Informationen kan vara väldigt detaljerad, ibland mer diffus. Det handlar inte om att inte ”kunna” läsa av utan oftast hur pass vana vi är att lyssna eller hur pass ärligt vi lyssnar.
…orsaker på ett undermedvetet plan
Jag är av uppfattningen att svar som vi söker på fysiska obalanser alltid har orsaker på ett undermedvetet plan. Även hur vi relaterar till den egna kroppen eller till mat ligger programmerat på en undermedveten nivå. Som exempel styr vilket sätt vi känner självrespekt eller självkärlek de val vi gör kring fysisk hälsa.
Har vi låg självkänsla kanske vi omedvetet hela tiden gör små val som inte är så bra för oss. Det gäller även val som kanske inte känns direkt relaterade till hälsa. När vi har dålig självkänsla är vi t.ex. sämre på att sätta gränser mot andra i relationer. Det leder i sin tur till att vi inte känner av vår egen vilja lika ofta och vi kör lättare över vår egen intuition om vad vi behöver för att må bättre. Vägen till bättre hälsa går då först via att läka självkänslan och hur man skapar tydliga gränser i relationer.
Vi kan alltså många gånger uppnå positiva resultat för hälsan snabbare och med mer hållbara resultat genom att förbigå det medvetna sinnet och läka blockeringar på en nivå bortom det mest uppenbara. Att börja må bättre handlar alltid om att komma i kontakt med oss själva, att minnas det vi innerst inne vet, att våga växa på ett naturligt sätt och att börja vara mer autentisk. Oavsett om vi måste göra den resan medvetet eller om det (som det faktiskt gör för vissa) till synes går av sig själv.
Din hälsa bidrar till en bättre värld…
När vi förändrat orsakerna till de symtom och problem vi hittills upplevt – så skapar det ringar på vattnet på många sätt. Vi kan börja relatera till oss själva, och därmed även till mat, pengar, andra människor osv på ett mer konstruktiv sätt.
Ett bra tecken på att man är på rätt spår med en hälsosatsning är att fler områden av livet efter en tid liksom ”av sig själv” förbättras. När vi lever vårt liv i samklang med vårt inre och vår kropps visdom kan vi inte bara förverkliga våra egna önskningar med större lätthet – utan vi bidrar också automatiskt till att skapa bättre värld runt om oss. Vi påverkar andra positivt och inspirerar andra att ta bättre beslut helt av sig själva.
Att andra hänger på resan är självklart ingen garanti. Vissa relationer kanske försvinner eller förändrar dynamik när vi satsar på oss själva. Men då var det antagligen nödvändigt och egentligen också något ”bra”.
Kom ihåg; för att något ska kunna blir bättre måste kanske en del av det gamla ”dåliga” rensas ut och det kan upplevas jobbigt och svårt under en period. Det är oftast under den perioden som vi behöver hjälp utifrån. Vi kan behöva hjälp och stöd i att tolka vad som är vad.
Att göra skillnad på ”sug” och kroppens signaler
Ett problem för de flesta av oss är att våra föräldrar har tränat oss bort ifrån vår naturliga inkänning av naturlig hunger och bra mat när vi var barn. Vi har alla blivit itvingade mat vi inte gillar eller kanske ofta tvingats äta i förebyggande syfte (så att vi inte ska blir skrikiga i bilen) även när vi inte var hungriga osv. Vi har kanske vid mycket ung ålder undermedvetet lärt oss att välja att äta för att kanske inte göra mamma orolig eller arg. Det finns massor av andra exempel och vi är alla olika och har olika ”programmeringar” kring mat.
Våra programmeringar kring mat och känslor är mycket, mycket komplexa. När vi ska använda oss av mat som medicin så är det därför viktigt att samtidigt träna upp sin förmåga att känna av vilken mat som känns bra, sund och harmonisk i kroppen. Ibland handlar att lyssna på kroppen om att bita ihop och inte följa beroende-imupser. Sug efter något är absolut kroppens signal, men vi måste låta vår erfarenhet leda oss också.
Att följa sug behöver inte vara fel. T.ex. om vi kanske äter ganska strikt gluten- och mjölkfritt – så blir vi sugna på semla och äter en. Efter det har vi en chans att inte bara njuta i stunden utan även observera kroppen – mådde jag verkligen så dåligt? Hur känns det morgonen efter – vaknar jag pigg och utvilad eller känner jag mig trög och irriterad? Eller något annat… Att utforska på det här sättet gör att vi tillslut leder och guidar oss själva och när vi gör det är vi mindre benägna att ”trilla dit” eller avvika.